Piano Keys

由零學即興

​彈流行曲,從此靠自己

成日好奇點解人地可以聽完一首歌,可以即刻彈倒出黎?

每次有流行曲想彈,但上網search極譜都search唔倒?

每次有新pop song推出,都只能夠苦苦等待其他人放譜上黎?

好想好似我啲舊學生咁,唔洗譜就可以輕鬆自如咁靠耳仔彈番哂成首歌出黎?


如果你有以上問題,恭喜你,你搵岩地方,MasterClass Piano Studio可以幫倒你!

 

點解要簡我地?

Screenshot%25202021-03-25%2520at%25207_e
 

​學生評價

2.png

鍾意上堂嘅氣氛好輕鬆

同埋逐少咁樣教可以容易d理解~

有得用自己鐘意嘅歌上堂都好開心

Heidi

1.png

學左4堂無譜即興,好有用,Kelvin Sir好專業

好refreshing同inspiring咁教分析歌曲。

唔係一尾跟譜死彈,或者死記chord 。

對之後彈歌/作歌,多了不少認識🤝👍


真心多謝,I enjoy the lesson~😎🙇‍♀️

Grace

3.png

在youtube初次接觸Kelvin sir的鋼琴課堂, 發覺他所說的內容的實用性高, 並沒有強行灌輸一大堆生澀難懂的理論.


當知道Kelvin sir開辦配chord課時, 便報名上堂.


他以簡易例子講解配chord理論, 讓我很易明白並初步掌握要點.


我想Kelvin sir的配chord課堂對初學者以至中階學生很有幫助, 至少能讓沒甚麼底子的我,

也能掌握一二

他亦要求同學在課堂後找一首歌利用課堂所教的思維配chord, 然後以各學生的功課為藍本, 在下一堂指出怎樣改善配chord, 並帶出實用的額外配chord技巧,技巧全是為學生們度身訂造。


這種功課不單讓我們能複習上一堂所學的技巧,更在Kelvin sir講解自己的功課時, 更加明白如何完善自己的配chord思路.


由於歌曲都是學生自行選擇的, 所以會很用心聽Kelvin sir講解, 並主動提問, 使課堂的氣氛甚好.

​Andrew